duminică, 13 decembrie 2015

Tort "Egiptean"

Ingrediente:
Blat: 8 albusuri, 8 lg zahar, 8 lg faina, 8 lg nuca macinata, esenta de vanilie.
Crema: 8 galbenusuri, 8 lg zahar, 250 ml lapte, 4 lg pline cu amidon, 200 g unt pt prajituri.
Decor: frisca si nuca tocata
Mod de preparare: Pt blat se bat albusurile cu zaharul ca pt bezea, se adauga celelalte ingrediente pe rand si din aceasta compozitie se coc 3 sau 4 foi intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt.
Pt crema se pun pe foc ouale cu zaharul, laptele si amidonul amestecand continuu pana se ingroasa. Se da de pe foc si se adauga untul.
Se lasa la racit.
Mod de asamblare: se pune prima foaie de bezea, se unge cu o parte din crema, apoi se pune si frisca peste care se adauga nuca tocata si se continua asa cu toate foile de tort.
Se imbraca tortul in crema si se decoreaza cu frisca si nuca.

luni, 16 noiembrie 2015

Tort cu crema caramel si sampanie

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, zahar vanilat, praf de copt.
Crema caramel: 200-300 g zahar, 200 ml frisca lichida + 200 ml frisca (optional se adauga si mascarpone), capsuni.
Crema de sampanie: 400 ml sampanie, 3 oua, 3-4 lg zahar, 10 g gelatina, 250 ml frisca, capsuni.
Mod de preparare: Pt blat se bat bine ouale cu zaharul, se adauga faina in ploaie cu praful de copt, se coace 40-50 min sau pana trece testul scobitorii.
Pt crema caramel se pune intr-o cratita zaharul la caramelizat, cand s-a topit tot se adauga frisca lichida si se amesteca repede pana se topeste tot zaharul. Se lasa la racit, apoi se amesteca cu restul de frisca si se bate ca si frisca normala.
Pt crema de sampanie: se pune pe foc sampania cu ouale si zaharul pana se ingroasa un pic, apoi se adauga gelatina hidratata si se lasa la racit. Se mai amesteca din cand in cand ca sa nu se formeze pojghita. Se bate restul de frisca si se amesteca cu crema racita.
Asamblare: Blatul de tort se taie in 3 si se insiropeaza, se pune crema caramel si capsuni, se acopera cu al 2-lea blat insiropat apoi crema de sampanie si capsuni. Se orneaza dupa preferinta.

duminică, 1 noiembrie 2015

Pariziene cu crema patisera in alta forma

Ingrediente:
Aluat: 500 g faina, 25 g drojdie, 100 g zahar, 70 g unt topit, 300 ml lapte, esente (rom, vanilie, lamaie).
Crema: 500 ml lapte, 3 oua mari, 4-5 lg zahar, 4 lg amidon/faina, 50 g unt, stafide/bilute de ciocolata.
Mod de preparare: Pt aluat se cerne faina intr-un bol, se face o adancitura in mijloc. Drojdia se amesteca cu laptele cald si zaharul, se adauga peste faina, apoi untul topit si esentele. Se amesteca toate ingredientele pana rezulta un aluat (daca e prea moale se mai adauga faina) si se lasa la crescut intr-un loc cald.
Intre timp se prepara crema astfel: laptele se pune la fiert impreuna cu ouale, zaharul si amidonul. Se amesteca mereu pana da in 2-3 clocote, apoi se ia de pe foc si se adauga untul. Se lasa la racit.
Aluatul se intinde pe suprafata de lucru, se intinde si crema racita peste el si se adauga stafide/bilute de ciocolata, se ruleaza, se taie in bucati de 5 cm grosime si se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut.
Se coc timp de 20-30 min pana se rumenesc frumos.

duminică, 13 septembrie 2015

Brownies cu mascarpone si cappuccino

Ingrediente:
Blat: 100-150 g ciocolata de menaj sau neagra, 80 g unt la temp camerei, 1 plic cappuccino dizolvat intr-o 1/2 lingurita apa fiarta, 100 g zahar, 2 oua mari sau 3 mici, 1/2 cana faina, 1/2 cana nuca sau alune tocate (nu macinate), un praf de sare.
Crema: 2 cutii mascarpone, 50 g unt, esenta de vanile si scortisoara dupa gust, 2 plicuri de cappuccino dizolvate intr-o 1/2 lingura de apa fierbinte, 100 g zahar.
Glazura: 80 g ciocolata de menaj, 20 g unt, 2-3 lg frisca lichida sau smantana pt frisca.
Mod de preparare: Pt blat se topeste ciocolata impreuna cu untul si cappuccino (nu se lasa sa fiarba). Se lasa la racit amestecand din cand in cand. Apoi se adauga zaharul si se bate cu mixerul, se adauga ouale pe rand amestecand dupa fiecare, faina si nuca. (daca vi se pare ca e prea moale, mai puteti adauga putina faina). Se pune intr-o forma de copt si se coace 25-30 min. V-a iesi un blat mai tare care se va inmuia dupa cateva ore dupa ce s-a adaugat crema.
Pt crema se bate untul cu zaharul, se adauga mascarpone si cappuccino. Se intinde peste blatul racit si se da la rece cateva ore.
Pt glazura se topesc toate ingredientele impreuna fara sa fiarba si se pune peste crema.
(Eu am taiat blatul in 2 si am pus la mijloc crema).

luni, 31 august 2015

Tort aniversar

Ingrediente:
(Aceste cantitati sunt pt o tava mare de aragaz)
Blat 1: 20 oua, 20 lg zahar, 20 lg faina, 5-6 lg cacao, 4 plicuri zahar vanilat, 4 plicuri praf de copt. (cantitatile sunt duble pt ca se coc 2 blaturi de cacao).
Blat 2: 10 oua, 10 lg zahar, 10 lg faina, 2 plicuri zahar vanilat, 2 plicuri praf de copt.
Crema 1: 6 oua, 6 lg zahar, 600 ml frisca, 2 plicuri de ness, 2 plicuri gelatina, 500 g mascarpone, 2-3 lg zahar.
Jeleu: 700 g capsuni, 2 plicuri gelatina, zahar dupa gust.
Crema 2: 600 ml frisca, 500 g mascarpone, fructe de sezon, 3-4 lg zahar.
Decor: frisca si colorant alimentar.

Mod de preparare: Pt blaturi se bat bine oualele cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina, praful de copt iar pt cele colorate se adauga cacaua. Se coc 3 blaturi, 2 de cacao si unul de vanilie. Se lasa la racit.
Pt prima crema se pun ouale cu zaharul pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit. Intre timp se bate frisca. Gelatina se pune la hidratat. Cand crema s-a racit, se adauga mascarpone amestecat cu zaharul, frisca, plicurile de ness si gelatina. Se omogenizeaza bine si se da pt 5-10 min la rece.
Se foloseste tava in care s-au copt blaturile; se pune primul blat de cacao si se insiropeaza, se face un suport in jurul blatului si  se adauga crema de ness, se pune blatul de vanilie taiat in jum si se insiropeaza si se da la rece.
Se face jeleul astfel: gelatina se pune la inmuiat, capsunile se curata de codite si se pun intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si se paseaza in timpul fierberii cam 10 min. Se lasa un pic la racit si se adauga gelatina. Se toarna totul peste blatul de vanilie, apoi se pune jum cealalta de blat vanilat si se insiropeaza. Se da la rece.
Crema 2: se bate frisca, se adauga mascarpone amestecat cu zaharul si fructele taiate cubulete.
Se pune peste baltul alb si se acopera cu ultimul blat de cacao.
Pt ornat se bate frisca cu colorant, se imbraca tortul in frisca si se decoreaza dupa imaginatie.

luni, 29 iunie 2015

Tort cu ciocolata si zmeura


Ingrediente: Blat: 20-21 oua, 20 lg zahar, 20 lg faina, 2 plicuri zahar vanilat, 2 plicuri praf de copt.
Crema 1: 500g zmeura, 500 ml frisca, 2-3 lg zahar pt zmeura.
Crema 2: 500 ml frisca, 500g mascarpone, 3-4 lg zahar.
Decor: 500g ciocolata de menaj, 200-300 ml frisca lichida, trandafiri si frunzulite din martipan.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina si praful de copt. Se pune intr-o forma de tort dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se coace 40-50 min la foc potrivit.
Se lasa la racit si se taie in 3 apoi se insiropeaza.
Cat se raceste blatul se prepara cremele astfel: pt 1 crema se bate frisca, se adauga zmeura zdrobita si amestecata cu zaharul.
Crema 2: Se bate frisca si se amesteca cu mascarpone si zahar.
Asamblare: Pe primul blat insiropat se adauga crema cu zmeura, blat, crema cu mascarpone, blat. Se da la rece pana se prepara ciocolata.
Intr-o cratita se pune ciocolata topita impreuna cu frisca si se amesteca pana se topeste ciocolata, ATENTIE.. nu se lasa sa fiarba.
Deasupra tortului se traseaza pe margini un rand de frisca si apoi se toarna ciocolata in mijloc distribuind-o incet pe toata suprafata tortului. Se lasa la rece apoi se decoreaza dupa bunul plac.
(Am fol o tava de aragaz la prepararea tortului, avand multi invitati).

marți, 9 iunie 2015

Cheesecake cu capsuni fara coacere

Ingrediente: 500 ml frisca, 300g branza proaspata de vaci, 100-200 ml smantana, 5-6 lg de zahar, 3 plicuri gelatina, 300g biscuiti, 100-200g margarina, 500g capsuni.
Mod de preparare:
Pt inceput se maruntesc biscuitii, margarina se topeste si se amesteca cu biscuitii maruntiti. Se pun intr-o forma detasabila tapetata cu folie si se preseaza bine pe fundul formei. Se da la rece.
Intre timp se prepara compozitia astfel: Gelatina se pune la inmuiat (2 plicuri), capsunile se spala, branza se amesteca cu zaharul si smantana si cu frisca batuta, se adauga gelatina topita (atentie nu se fierbe) si se amesteca pana la omogenizarea completa a ingredientelor.
Se pun capsuni pe marginea formei si in mijloc, apoi se toarna crema. Se da la rece.
Restul de capsuni se pun pe foc cu cateva lg de zahar si se paseaza, se dau in fiert pana se topeste zaharul si se adauga gelatina inmuiata. Se toarna peste crema si se da la rece cateva ore.

joi, 21 mai 2015

Prajitura "Tosca"


Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, 1-2 lg mac, 4 lg nuca de cocos, esenta de vanilie.
Crema: 1,300 l lapte, 3 oua mari, 5 lg zahar, 5-6 lg amidon sau faina, 250 g margarina pt prajituri.
Decor: 100-200 g biscuiti populari, glazura de ciocolata, nuca de cocos.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul si apoi se adauga celelalte ingrediente pe rand. Se da la cuptor intr-o forma dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt pt 30-40 min.
Se lasa la racit si apoi se insiropeaza blatul.
Pt crema se amesteca toate ingredientele, fara margarina, si se pun pe foc amestecand mereu pana se ingroasa. se adauga margarina si se omogenizeaza bine. Se toarna peste blatul insiropat.
Biscuitii se insiropeaza si se pun deasupra cremei cat este inca calda. Se prepara glazura conform intructiunilor de pe ambalaj sau puteti prepara voi glazura si se toarna peste biscuiti. Se orneaza cu nuca de cocos.

Rulada cu capsuni


Ingrediente: 6-8 oua mari, 6-8 lg zahar, 6-8 lg faina, jum plic praf de copt, un plic zahar vanilat, capsuni, 400 ml frisca, capsuni, zmeura.
Se bat ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga zaharul vanilat, praful de copt si faina, se amesteca bine pana la omogenizare. Se toarna compozitia in tava de la aragaz fiind tapetata cu ulei si faina. Se coace 15-20 min. Cat este inca calda se ruleaza blatul pe un prosop tapetat cu zahar pudra. Se lasa pana se raceste complet.
Pt umplutura se bate frisca, jum se amesteca cu zmeura. Se deruleaza blatul racit, se unge cu frisca apoi se adauga capsunile taiate in jum sau mai multe, apoi se adauga cealalta frisca cu zmeura. Se ruleaza la loc si se da la frigider cateva ore. Se orneaza dupa bunul plac.
(Tava nu se tapeteaza cu hartie de copt pt ca blatul este foarte subtire si se lipeste de hartie; puteti folosi orice umplutura de fructe doriti).

marți, 5 mai 2015

Tort cu crema de lamaie si mascarpone

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un praf de copt, zahar vanilat.
Crema de lamaie: 3 oua, 4 lg zahar, 4 lg amidon, 300 ml lapte, zeama de la 2 lamai sau 3, 200 ml frisca.
Crema de mascarpone: 200 g mascarpone, 300 ml frisca.
Decor: colorant alimentar, frisca.
Mod de preparare:
Pt blat se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilat, apoi se adauga faina si praful de copt, se pune compozitia intr-o forma de tort si se coace 30-40 min. Dupa racire, blatul se taie in 3 si se insiropeaza.
Pt crema de lamaie se pun pe foc ouale cu zaharul, laptele si amidonul pana se ingroasa, apoi se da la rece. In crema se adauga zeama de la lamai si frisca batuta.
Cea de 2-a crema se bate frisca si se amesteca cu mascarpone, se mai adauga zahar daca mai e nevoie.
Asamblare: Peste primul blat insiropat se adauga crema de lamaie, se pune cel de-al 2-lea blat, crema cu mascarpone si ultimul blat. Se da la rece pana se prepara frisca pt ornat si se imbraca in frisca.

duminică, 3 mai 2015

Crema de zahar ars

Ingrediente: 1 l lapte, 8 oua mari sau 10 mici, 8-10 lg de zahar, 200 g zahar pt caramel, esenta de vanilie, zahar vanilat.
Mod de preparare: Pentru inceput se caramelizeaza 200 g zahar intr-o cratita care se poate coace la cuptor; cand zaharul s-a caramelizat se imbraca peretii cratitei si se lasa la racit.
Intre timp se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilat, se adauga esenta de vanilie si laptele. Se toarna in cratita cu caramel si se da la cuptor la foc potrivit pentru o ora sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, apoi se rastoarna pe un platou sau farfurie cu marginile ridicate pentru ca isi lasa sirop.

duminică, 26 aprilie 2015

Tort "Raza de Soare"


Ingrediente: 200-300 g piscoturi, 500 ml frisca, 300 g iaurt, 3-4 ;g zahar, caise proaspete sau conserva, esenta de rom.
Mod de preparare: Piscoturile se insiropeaza ori in sirop sau in siropul de la conserva de caise si se pune un rand de piscoturi intr-o forma de tort tapetata cu folie. Frisca se bate, se amesteca cu iaurtul si zaharul, se adauga esenta de rom apoi se pune un strat de frisca peste piscoturi, un rand de caise, alt strat de frisca, caise, frisca si apoi piscoturi. Se da la rece cateva ore sau pana a 2-a zi. Se rastoarna pe un platou si se imbraca tortul in frisca si se decoreaza cu caise.
(In cazca iese prea moale compozitia de frisca se poate adauga gelatina).

joi, 12 martie 2015

Tort de mere


Ingrediente: 1 kg mere, 100-150g nuca, 200g miere, 150g zahar pt caramelizat, 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, 500 ml frisca
Mod de preparare:
Intr-o cratita in care vom face tortul se caramelizeaza zaharul, se ung peretii cratitei cu zaharul si se lasa la racit. Intre timp se curata merele si se scot cotoarele cu atentie sa nu crape marul, se pun intr-un vas cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, se toaca nucile dar nu prea marunt si se amesteca cu mierea. Dupa ce zaharul caramelizat s-a racit, se pun merele inauntru si se umplu cu nuca amestecata cu miere. Se dau la cuptor 30 min sau mai mult pana ce merele se inmoaie.
In acest timp se face blatul pt tort: se bat ouale cu zahar si zahar vanilat, se adauga praful de copt si faina.
Se toarna peste mere si se lasa cam 30-40 min pana trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a facut se lasa 10 min sa se raceasca, apoi se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana se raceste,caramelul se v-a intari si nu il vom mai putea scoate.
Se lasa la racit, apoi se insiropeaza si se orneaza cu frisca.
(Va trebuie o forma de tort inalta, un caz ca nu aveti puteti folosi o cratita sau oala cu peretii inalti; se pot folosi, 8-10 mere, in functie de cat de mare e recipientul in care se face tortul; merele trebuiesc umplute bine cu nuca pt ca altfel o sa intre aluat printre ele).

marți, 24 februarie 2015

Placinta "stea" cu nutella



Ingrediente: 450-500 g faina, 200 ml lapte caldut, 2 galbenusuri, 2 albusuri, 8 g drojdie uscata, 30 g unt, 70 g zahar, un praf de sare, 200-400 g nutella.
Mod de preparare: In laptele caldut se dizolva drojdia si se lasa 5-10 min. Faina se cerne intr-un castron, se adauga zaharul si sarea si se amesteca bine. Se adauga galbenusurile, laptele cu drojdia si untul topit. Se framanta pana nu se mai lipeste de maini, se mai adauga faina daca e necesar si se lasa la crescut intr-un loc cald.
Dupa ce si-a dublat volumul se mai framanta putin, apoi se imparte in 4 bucati. Se intind 4 foi si cu ajutorul unei farfurii se decupeaza 4 cercuri de aluat. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie si se unge cu nutella si se continua. Ultima nu se unge.
Cu ajutorul unui pahar se fixeaza centrul, apoi se taie in 4, iar cele 4 se taie in 8 si respectiv 16. Se iau cate 2 fasii si se sucesc spre exterior si daca doriti se indoaie colturile sub ea. Se unge cu albus si se coace la 180 grade pana trece testul scobitorii.

luni, 16 februarie 2015

Cornuri umplute

 Ingrediente: 300 ml lapte caldut, 50 g unt  topit, 2 lg zahar, sare, 1 ou, coaja de portocala, 500 g faina, 25g drojdie, gem, nuca, rahat, etc.
Intai se amesteca ingredientele lichide, apoi se adauga pe rand cele uscate. Se framanta un aluat si se lasa la crescut intr-un loc cald. Se intind foi care se taie in dreptunghiuri si se umplu cu gem, nuca, rahat, etcsi se ruleaza. Se mai lasa sa creasca in tava, apoi se ung cu ou si se coc 15-20 min.
(Se pot umple cu ce aveti prin casa sau ce va place).

joi, 12 februarie 2015

Tort cu crema de ciocolata si zmeura

Ingrediente:
Blat: 8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 2-4 lg cacao, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, optional 100 g ciocolata.
Crema: 4 oua, 2-3 plicuri gelatina, 50 g miere, 300 ml frisca lichida, 300 ml lapte, 2 lg amidon, esenta de vanilie, 200 g ciocolata (menaj sau amaruie). 25-30 g zahar, 3 lg cacao.
Decor: zmeura proaspata sau congelata, 500 ml frisca.
Mod de preparare: Pt blat se bat spuma ouale cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga pe rand celelalte ingrediente. Se coace 30-40 min la foc potrivit.
Se lasa la racit si se portioneaza in 3. Blaturile se insiropeaza.
Pt crema se separa galbenusurile de albusuri. Gelatina se pune la inmuiat.  Galbenusurile se bat spuma cu mierea. Se amesteca frisca cu laptele, amidon si  galbenusuri, se da in clocot, se ia de pe foc, se adauga ciocolata si se amesteca pana se topeste, cacaua si gelatina. Se lasa un pic la racit. Intre timp se bat albusurile cu zaharul ca pt bezea. Se introduc in crema  amestecand de jos in sus.
In forma in care s-a copt blatul se pune folie, un blat de tort insiropat, jum de crema, blat, si restul de crema si ultimul blat. Se da la rece pana se intareste crema.
Pt decor se bate frisca, se adauga zmeura si cateva lg de zahar.
Tortul se scoate de la frigider si se imbraca in zmeura si se orneaza dupa bunul plac.
(Se pot fol si capsuni pasata. eu am avut zmeura congelata).

joi, 5 februarie 2015

Tort amandina


Ingrediente:  
Blat: 7 oua, 10 lg zahar, 3 lg apa, 3 lg ulei, 2 lg cacao, 8 lg faina, un praf de copt, esenta de vanilie.
Crema de ciocolata: 300 g unt la temperatura camerei, 200 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 3-4 lg cacao, esenta de rom.
Glazura: 200 g ciocolata, 100 g unt, 2-4 lg frisca lichida.
Sirop: 200 g zahar, 100 g apa, esenta de rom, optional cappuccino.
Decor: 100 g ciocolata, 300 ml frisca.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul, se adauga apa, uleiul, cacao, esenta, praf de copt si la final faina. Se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, timp de 20-30 min la foc potrivit.
Se lasa sa se raceasca si se taie in 2 sau 3.
Pt crema se mixeaza untul cu zaharul pana se spumeaza, se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza dupa fiecare, esenta de rom si cacao. Se da la rece.
Se prepara siropul. Pt glazura se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca si se lasa la racit.
Pt decor se topeste ciocolata in 100 ml frisca, nu se lasa sa fiarba, restul de frisca se bate si se amesteca cu ciocolata topita si racita.
Asamblare:
Se insiropeaza blaturile de tort, se pune crema de ciocolata, alt blat insiropat, crema daca blatul a fost taiat in 3, se pune ultimul blat si se da la frigider pt jum de ora.
Se scoate si se pune glazura turnad din mijloc. Se da la rece, cand s-a intarit glazura se decoreaza cu frisca cu ciocolata.

miercuri, 28 ianuarie 2015

Tort englezesc (Tortul Reginei Victoria)


Ingrediente:
Pt blat: 225 g unt la temperatura camerei, 225 g, zahar pudra, 225 g faina, 4 oua, esenta de vanilie, 1 1/2 plic praf de copt.
Crema caramel: 200-300 g zahar, 100 g unt, 500 ml frisca, capsuni.
Pt blat se mixeaza untul cu zaharul pana devine spumos, se aduaga ouale pe rand si se mixeaza dupa fiecare, apoi esenta de vanilie , praful de copt si faina.
Din aceasta compozitie se coc 2 blaturi pe rand. Sau daca nu aveti timp unul intreg si il taiati in 2.
Blatul o sa iasa foarte pufos.
Pt caramel se caramelizeaza zaharul, cand a capatat o culoare aurie se adauga untul si se amesteca rapid si se mai tine pe foc mic pana se dizolva caramelul. Se lasa la racit dar nu prea mult ca se ingheaga foarte repede. Se bate frisca si se incorporeaza 2-3 lg in caramel si se lasa sa se raceasca complet. Apoi se adauga si restul de frisca.
Peste primul blat se adauga tot sau jumatate de crema si se acopera cu cel de-al 2-lea blat. Se pudreaza din abundenta cu zahar pudra si se decoreaza cu fructe la alegere.
(blaturile nu se mai insiropeaza pt ca sunt destul de moi de la unt, e un deliciu fiind un dulce englezesc).

marți, 20 ianuarie 2015

Tortul "pasiunii"


Ingrediente:
Blat 1: 6 oua mici, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, 100 g ciocolata, 2-3 lg cacao.
Blat 2: 6-7 albusuri, 6 lg zahar, un plic cafea instant (ness), 3 lg nuca de cocos, 3 lg faina, 3-4 lg nuca macinata sau tocata marunt, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat.
Crema 1:  300 ml frisca, 250 g mascarpone.
Crema 2: 6-7 galbenusuri, 6 lg zahar, 100 ml lapte, 2 plicuri cafea instant (ness), 500 ml frisca, optional lichior.
Decor: frisca, ciocolata, figurine de martipan (optional).
Mod de preparare: Pt primul blat se amesteca ouale cu zaharul si zaharul vanilat si se bat pana se spumeaza bine, se adauga ciocolata topita si racita, cacaua, praful de copt si faina. Se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 30-40 min sau pana trece testul scobitorii.
Pt al doilea blat se bat spuma albusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana nu mai cade atunci cand se intoarce castronul, se adauga nuca de cocos, nuca macinata sau maruntita, plicul de cafea instant, praful de copt si faina, amestecand dupa fiecare de sus in jos ca sa nu se lase albusurile si lichiorul. Se coace 30-40 min.
Blaturile racite se taie in 2 si se insiropeaza.
Intre timp se prepara cremele.
1. se bate frisca si se adauga mascarpone, eventual se mai adauga si zahar.
2. se amesteca galbenusurile cu zaharul pana se spumeaza putin, se adauga laptele si se pune pe foc pana da in 2-3 clocote. In crema racita se adauga frisca batuta, plicurile de ness sau cafea si lichior.
Modul de asamblare este urmatorul: blat de ciocolata, crema 1, blat alb, crema 2, blat de ciocolata, crema 2, blat alb.
Se orneaza dupa bunul plac cu frisca sau ciocolata.
(crema 2 poate sa iasa un pic mai moale.... puteti adauga gelatina).

luni, 12 ianuarie 2015

Prajitura cu iaurt si fructe

Ingrediente: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina cu varf, 200-300 g iaurt, 100 ml ulei, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, fructe la alegere.
Mod de preparare: Se bat bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina, praful de copt, iaurtul si uleiul. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar deasupra se pun fructele spalate si taiate felii sau cuburi. Se da la cuptor pt 30-40 min sau pana trece testul scobitorii.
(Daca compozitia vi se pare slabamai adaugati putina faina, daca nu mai puneti putin iaurt).

vineri, 2 ianuarie 2015

Prajjitura "cuburi de zapada"

Ingrediente:
Blat: 6-7 albusuri, 6 lg zahar, 3 lg nuca de cocos, 4-5 lg faina, un praf de copt, un zahar vanilat.
Crema de vanilie: 6-7 galbenusuri, 1 l lapte, 6 lg amidon, 7-8 lg zahar, 250 g margarina pt prajituri, nuca macinata
Decor: smantana pt frisca, 6 lg zahar, 250 g mascarpone, nuca macinata/nuca de cocos.
Mod de preparare:
Pt blat se bat albusurile spuma cu zaharul si zaharul vanilat, iar atunci cand intorci castronul sa nu cada. Se adauga nuca de cocos, praful de copt si faina. Compozitia se pune intr-o tava dreptunghiulara cu hartie de copt timp de 30-40 min. Blatul se lasa la racit si se insiropeaza.
Pt crema se amesteca toate ingredientele, fara margarina si nuca, se pune pe foc pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga margarina, amestecand pana la omogenizarea completa.
In tava in care s-a copt, se pune blatul insiropat si se adauga crema si nuca. Se lasa la racit. Intre timp se bate smantana pt frisca si se adauga mascarpone. Se pune peste crema racita si se decoreaza cu nuca sau nuca de cocos.