sâmbătă, 27 decembrie 2014

Saratele

Ingrediente: 2 oua mici sau un ou mare, jum pahar lapte dulce caldut, 1 pahar iaurt, 1 pachet margarina, o mana de untura, 3 lg sare, drojdie cat o nuca, faina cat cuprinde, mac.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temp camerei. Ouale sau oul se amesteca cu laptele caldut, iaurtul, margarina, untura, sare si drojdie. Se adauga faina pana se dezlipeste de peretii vasului, se lasa sa se odihneasca jum de ora. Din aluatul rezultat se intind foi de 1-2 cm grosime, se taie fasii ori cu un cutit sau cu o rola speciala, se ung cu ou si se presara mac. Se introduc la cuptor pt 15-20 min pana se rumenesc frumos.
(Margarina si untura se pot topi ca sa puteti amesteca mai bine... in caz ca nu aveti untura mai puneti cam 100-125g de margarina pt prajituri... in aluat daca vreti puteti adauga si branza iar deasupra puteti presara susan sau cascaval ras sau orice preferati).

luni, 17 noiembrie 2014

Prajitura cu 3 blaturi diferite

Ingrediente:
Blat cacao: 4 oua, 5 lg zahar, 4 lg faina, 3 lg cacao, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie
Blat mac: 5 oua, 5 lg zahar, 6 lg faina, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, 4-5 lg mac
Blat nuca: 5 oua, 5 lg zahar, 6 lg faina, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, 4-5 lg nuca macinata
Crema: 1 l lapte, 4 oua, 5 lg zahar, 5 lg amidon, 250 g margarina, 100 g ciocolata
Glazura: 6 lg zahar, 12 lg lapte, 2 varfuri de cutit cu faina, 6 lg cacao
Mod de preparare:
(Toate ingredientele sunt pt o tava de cuptor de aragaz).
Se pregateste o tava cu hartie de copt cu marginile ridicate. Se coc 3 blaturi in acelasi mod.
Se bat ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga zaharul vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, smantana si in functie de blat se adauga cacao, mac si nuca. Se lasa la racit pe un gratar.
Se prepara crema amestecand toate ingredientele si se pun pe foc pana se ingroasa si da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga margarina.
In aceeasi tava in care s-au copt foile de blat, se pune blatul de mac si jumatate din cantitatea de crema, blatul de cacao, iar in restul de crema se amesteca ciocolata pana se topeste si se adauga peste blatul de cacao si blatul de nuca.
Pt glazura se fierb toate ingredientele pana se ingroasa si se apoi se intinde pe prajitura. Se lasa 4-5 ore sa se inmoaie bine blaturile si apoi se poate servi.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Tort cu crema tiramisu si vanilie

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat
Crema tiramisu: 250 g mascarpone, 3 oua, 3 lg zahar, zahar vanilat, 300 ml frisca batuta, cafea pt insiropat blatul
Crema de vanilie: 500 ml lapte, 4 oua, 4 lg zahar, 4 lg amidon alimentar, esenta

Mod de preparare: Se prepara blatul batand ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga praful de copt si faina; se coace 30-40 min. Se lasa la racit si se taie in 3.
Pt crema tiramisu se separa galbenusurile de albusuri; galbenusurile se bat cu zaharul pana se spumeaza si se topeste zaharul, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zahar vanilat de sus in jos.
Se adauga peste galbenusuri frisca si albusurile batute spuma amestecand de sus in jos sa nu se lase albusurile.
Pt crema de vanilie se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc pana se ingroasa.
Blaturile se insiropeaza cu cafea si pe primul blat se pune crema de tiramisu, apoi blat insiropat si crema de vanilie si ultimul blat.
Se orneaza cu frisca si ciocolata rasa.

sâmbătă, 30 august 2014

Chec alb cu stafide

Ingrediente: 3 oua, 150 g zahar, 150 g unt topit, 160 g faina, 1/2 praf de copt, 200 g stafide, scortisoara.
Mod de preparare: Se bat spuma ouale cu zaharul, se adauga untul topit, faina si praful de copt, iar la urma scortisoara. Intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt se toarna compozitia si se adauga stafidele.
Se introduce la cuptor timp de 45-55 min la foc potrivit.
(In poza cantitatile sunt dublate; se pot folosi si fructe proaspete sau congelate in loc de stafide).

Chec cu banane si ciocolata

Ingrediente: 4 oua, 200g faina, 200g zahar, 200g unt topit, 1 plic praf de copt, 1/2 lingurita scortisoara, 2 lg miere, 50 g ciocolata topita, 100g banane pisate, 2 lg cacao, esenta de rom.
Mod de preparare: Ouale se bat cu zahar pana se spumeaza bine, se adauga praful de copt, faina si untul topit. Compozitia se imparte in 2.
In prima se adauga bananele pisate si scortisoara, in cealalta restul de ingrediente.
Intr-o forma de chec sau orice forma de copt se toarna prima compozitie de banane si apoi cealalta deasupra. Se pot alterna una cu una pt un efect frumos. Se da la cuptor pt 40-50 min la foc potrivit.
(In poza cantitatile sunt dublate).

duminică, 24 august 2014

Prajitura cu mix de fructe


Ingrediente: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, 6 lg ulei, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, fructe.
Mod de preparare: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, zahar vanilat si 3 lg zahar. Galbenusurile se bat cu restul de zahar pana se spumeaza apoi se adauga uleiul si se omogenizeaza. Se toarna peste albusuri amestecand de sus in jos pana se incorporeaza compozitia de galbenusuri. Apoi se adauga praful de copt si faina amestecand tot de sus in jos.
Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, iar deasupra se pun fructele taiate dupa preferinta. Se introduce in cuptorul preincalzit la foc potrivit (180-200 grade) timp de 30-40 min. Se scoate din tava si se pudreaza cu zahar pudra.
(La acest tip de prajitura se pot folosi orice fructe doriti, ori simple sau combinate).

vineri, 22 august 2014

Gogosi

Ingrediente: 500g faina, 25g drojdie, 3 oua, 3 lg zahar, esenta de vanile/rom, zahar vanilat, 100-150 ml ulei, 250 ml lapte cald., zahar pudra pt ornat.
Mod de preparare: Drojdia se faramiteaza cu o lingura de zahar, se amesteca bine, se adauga putin lapte cald si faina cat sa rezulte ca o smantana mai groasa si se lasa la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Ouale se bat bine cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom/vanilie. Intr-un vas adanc se pune faina cernuta, se adauga restul de lapte cald, maiaua (drojdia care a fost lasata la "crescut") si ouale. Se amesteca pana se incorporeaza toata faina si aluatul se desprinde de pe margini (se mai adauga faina daca e necesar), apoi se adauga uleiul pana se incorporeaza tot. Se acopera si se pune la loc cald ferit de curenti de aer pana isi dubleaza volumul.
Masa de lucru se unge cu ulei, aluatul care a crescut se rupe in bucati potrivite si se framanta, apoi cu ajutorul unui sucitor sau vergea se intinde o foaie de 1 cm grosime. Cu ajutorul unei forme sau pahar etc, se decupeaza forme din aluat si se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se pudreaza cu zahar pudra.
(Cu acest aluat se pot face si gogosi umplute).

miercuri, 6 august 2014

Salata de fructe

Ingrediente: orice fructe va plac... Pt aceasta am folosit: 1 banana, 2 nectarine, 2 piersici, 5-6 corcoduse, 2 pere, o felie de pepene galben si rosu, esenta de rom si zahar vanilat.
Toate fructele se taie bucati sau felii dupa preferinta, se pun intr-un bol si se amesteca bine cu esenta de rom si zaharul vanilat.
(Puteti folosi dupa preferinta orice tip de esenta si in loc de zahar vanilat puteti pune miere sau daca fructele sunt foarte coapte si dulci puneti doar esenta).

joi, 31 iulie 2014

Tort Bavaria


Ingrediente:
Blat de ciocolata: 4 oua, 4 lg zahar, 4 lg faina, 2-3 lg cacao, un praf de copt, un plic de zahar vanilat.
Blat de albusuri: 4 albusuri, 4 lg zahar, 4 lg faina, un praf de copt, zahar vanilat.
Crema bavareza: 4 galbenusuri, 300 ml lapte, 4 lg zahar, 20 g gelatina (2 plicuri), 200 ml frisca, 500 g capsuni.
Crema de ciocolata: 300 ml frisca, 100-200 g ciocolata de menaj sau amaruie alba.
Mod de preparare: Pt blatul de ciocolata se bat ouale cu zahar si zahar vanilat pana se spumeaza bine, se adauga cacao, praful de copt si faina. Se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace cam 30 min la foc potrivit. La fel se procedeaza si cu blatul de albusuri, doar ca trebuie amestecat de sus in jos atunci cand se adauga faina ca sa nu se lase albusurile.
Cele 2 blaturi se lasa la racit.
Pt crema bavareza se pune gelatina la inmuiat. Se pun pe foc galbenusurile cu laptele si zaharul si se amesteca continuu pana da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se lasa la racit cateva min si se adauga gelatina. Frisca se bate, capsunile dupa preferinta se paseaza sau se taie felii. Cand incepe sa se intareasca se adauga frisca si capsunile.
Pt crema de ciocolata se bate frisca si se amesteca cu ciocolata rasa.
Blatul de ciocolata se taie in 2 si se insiropeaza, la fel se procedeaza si cu cel de albusuri.
Pe un platou se pune un blat de ciocolata, crema bavareza, blat de albusuri, crema de ciocolata, blat de ciocolata, crema bavareza. Se da la rece pt 1 ora. Apoi se imbraca in frisca si se decoreaza dupa preferinta.
(Mie mi-a ramas un blat de albus pt ca iesea prea inalt, l-am folosit pt a improviza o alta prajitura).

miercuri, 30 iulie 2014

Prajitura "rasturnata" cu banane de post

 
Ingrediente: 1 cana zahar, 2 cani faina, 2 cani apa, 1 lingurita scortisoara, 6 lg margarina unirea topita, jum cana nuci pisate, 1 praf de copt, 1 lingurita bicarbonat stins cu otet, zahar vanilat, 2-3 lg cacao.
Pt zaharul caramel: 1 cana zahar, 100 g margarina unirea, 3-4 banane bine coapte.
Pt inceput se pregateste tava in care se v-a coace prajitura tapetata cu hartie de copt (rotunda sau dreptunghiulara).
Intai se face zaharul caramel: intr-o cratita uscata se pune zaharul sa se caramelizeze; dupa ce s-a caramelizat se adauga margarina si se amesteca pana se topeste tot zaharul (se v-a intari un pic zaharul cand se adauga margarina dar se topeste dupa ce mai fierbe un pic). Se adauga fierbinte in tava tapetata cu hartie de copt si se adauga bananele taiate felii. Se lasa la racit.
Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate, apoi se adauga pe rand ingredientele lichide si se amesteca bine si se toarna peste zaharul caramalizat si banane. Se da la foc potrivit pt 30-50 min. Se face testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se raceasca in tava complet si apoi se rastoarna pe o farfurie sau platou si se taie dupa preferinta.
(Nu e necesar sa se pudreze cu zahar pt ca e deja foarte dulce; se pot servi alaturi fructe un pic acrisoare).


sâmbătă, 28 iunie 2014

Tort cu budinca de ciocolata si crema de ciocolata

Ingrediente: Pt blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, un praf de sare.
Crema de budinca cu ciocolata: 2 oua, 2-3 lg zahar, 2 lg amidon, 300 ml lapte, 20-30g unt (margarina unirea), 30-40g ciocolata alba.
Crema de ciocolata: 2 plicuri de crema pt prajituri cu gust de ciocolata.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zahar, zahar vanilat si praful de sare pana se spumeaza bine, apoi se adauga faina in ploaie si praful de copt. Se pune intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt pt 20-30 min la foc potrivit. Se face testul scobitorii.
Dupa racire se taie in 2 si se insiropeaza.
Pt crema de budinca se amesteca laptele cu ouale, zahar, amidon si se pun pe foc pana se ingroasa amestecand mereu pana da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata amestecand pana se topesc. Se lasa la racit.
Intre timp se prepar cele 2 plicuri de crema pt prajituri conform indicatiile de pe pachet.
Pe blatul insiropat se adauga budinca de ciocolata, apoi se adauga jumatate din crema pt prajituri. Se acopera cu cel de-al 2-lea blat si se orneaza cu restul de crema si ciocolata alba rasa.
(Un tort simplu si rapid de facut cu ce ai prin casa).

vineri, 30 mai 2014

Tort "Crema Catalana"

Ingrediente: Blat: 200g faina, 3 lg zahar, 1 ou mare, coaja de lamaie, un plic zahar vanilat, 100 g unt (margarina unirea), un praf de sare.
Crema: 1 l lapte, coaja de la o portocala, jum lingurita scortisoara, 150 g zahar, 8 galbenusuri, 40 g amidon.
Decor: 150 g zahar pt caramelizat.
Mod de preparare: Pt blat se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se da la rece 30-40 min. Se scoate din frigider si se intinde o foaie de aluat groasa de 1,5 cm si se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, se inteapa din loc in loc cu o furculita si se da la cuptor 15-20 min. Se lasa apoi la racit.
Pt crema se bat ouale cu zaharul, se adauga peste lapte si restul de ingrediente si se pun pe foc amestecand continuu pana se ingroasa crema. Se lasa un pic la racit amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze coaja.
Blatul se insiropeaza bine si se adauga crema peste el si se lasa la racit. Intre timp se caramelizeaza zaharul si se intinde pe o hartie de copt. Se lasa sa se raceasca complet si apoi se taie sau se rupe in diverse forme si se pune deasupra cremei.
(Eu am pus cand inca mai era un pic calda crema si s-a topit un pic deasupra; puteti adauga si fructe deasupra tortului; daca crema vi se pare prea moale puteti sa-i adaugati niste gelatina).

joi, 29 mai 2014

Prajitura cu ciocolata la microunde

Ingrediente: 100 ml ulei, 170 g zahar, 140 g faina, 3 lingurite praf de  copt, 3 lg cacao, 2 oua mari, 100 ml apa, un plic zahar vanilat, ciocolata pt ornat.
Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate, in alt vas se amesteca ouale, uleiul, apa si zaharul vanilat pana la omogenizare. Se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca bine.
Intr-un vas de silicon sau un recipient rezistent la cuptorul cu microunde se unge cu ulei si se toarna compozitia in forma. Se lasa 7 min la temperatura cea mai mare (800w). Se face testul cu scobitoarea si cand e gata se orneaza cu ciocolata rasa. Se lasa la racit in forma 5 min si cu aj unui cutit se desprind marginile.
(In compozitie se pot pune fulgi de ciocolata).

Chec la microunde in cana

Ingrediente pentru 2 cani: 8 lg rase de faina, 8 lg rase de zahar, 2 lg cacao, jum lingurita de praf de copt pt fiecare cana, 2 oua, 6 lg lapte/apa, 6 lg ulei.
Mod de preparare: In fiecare cana se pun ingredientele uscate  (4 lg de faina, 4 lg de zahar, 1 lg cacao, jum lingurita praf de copt) si se amesteca bine. Se adauga cate un ou, se omogenizeaza, apoi laptele/apa si ulei. Se amesteca si fiecare cana se baga la microunde la 800 w timp de 4 min. Dupa acest timp nu se mai prelungeste timpul de coacere. Se lasa sa se raceasca un pic in cana si cu ajutorul unui cutit se desprinde de pe margini.
Se poate decora dupa gust cu ciocolata, nuca de cocos sau dulceata.
(In compozitie se poate pune si fructe uscate sau nuci, alune, etc).

duminică, 13 aprilie 2014

Tort cu crema de banane

Ingrediente: 8 oua, 7 lg zahar, 8 lg faina, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat.
Crema si decor: 500 ml frisca, 3-4 banane potrivite, un plic gelatina,cirese uscate.
Ouale se bat cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina si praful de copt. Compozitia se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Se coace 30-40 min la foc potrivit.
Gelatina se pune la inmuiat, frisca se bate, bananele se paseaza si se amesteca cu 400 ml frisca, se adauga gelatina.
Blatul racit se taie in 2, se insiropeaza, se adauga jumatate din cantitatea de frisca cu banane, se pune al 2-lea blat insiropat si se toarna restul de crema. Se imbraca in restul de frisca si se decoreaza dupa dorinta.

Choux a la creme (eclere) cu crema de vanilie si frisca

Ingrediente:
Pt aluatul de eclere: 200 ml apa, 200g faina, 100 ml ulei, 5-6 oua.
Crema si decor: 500 ml lapte, 3 oua, 2-3 lg amidon/faina, 4-5 lg zahar, frisca, ciocolata topita.
Mod de preparare: Pt eclere se pune apa cu uleiul la fiert si cand da in clocot se adauga faina toata si se amesteca rapid, se ia de pe foc, se lasa un pic la racit. Se adauga ouale unul cate unul si se amesteca bine dupa fiecare ou. Se pune aluatul intr-un pos si se pun intr-o tava tapetate cu hartie de copt, formandu-se diverse forme de aluat. Se coc la cuptor 20-30 min la foc potrivit (180-200 grade, in functie de cuptor).
Pt crema se bat ouale cu zaharul, se adauga amidonul/faina si laptele, se pune pe foc pana se ingroasa crema amestecandu-se mereu. Frisca se bate conform intructiunilor de pa pachet.
Se umplu eclerele cu crema si frisca si se decoreaza cu ciocolata topita.
(Frisca se adauga dupa ce crema s-a racit).

duminică, 16 martie 2014

Prajitura cu mere de post si gris

Ingrediente: 1 kg mere, 1 cana faina, 1 cana zahar, 1 cana gris, 1 plic zahar vanilat, esenta de rom, margarina sau unt.
Glazura: 3 lg cacao, 3 lg zahar, 6 lg apa, un varf de cutit de faina.
Mod de preparare: Se rad merele, se amesteca cu zaharul vanilat si esenta. Celelalte ingrediente uscate se amesteca intr-un vas.
Intr-o tava unsa cu margarina sau unt se pune un strat din compozitia de gris, se adauga un rand de mere, iar gris, se adauga din loc in loc cubulete de margarina, apoi mere si iar gris; si se continua pana se termina merele. Ultimul strat trebuie sa fie din amestecul de gris. Se da la cuptor cam 40-50 min la foc potrivit.
Se lasa sa se raceasca in tava si se portioneaza.
Pentru glazura se fierb toate ingredientele si se toarna deasupra prajiturii.
(In poza cantitatile sunt triplate).

duminică, 9 martie 2014

Mucenici impletiti de post

Ingrediente: 500g faina, 25g drojdie, 70 ml ulei, 5 lg rase de zahar, 260 ml apa/lapte de soia, 1 varf de sare, coaja de lamaie/portocala sau ambele.
Sirop si decor: 1l apa, 500 ml zahar, esenta de rom, nuca, nuca de cocos, miere.
Mod de preparare: Se cerne faina intr-un vas adanc. Drojdia se amesteca cu 1-2 lg zahar, se adauga un pic de apa calda si putina faina si se lasa la crescut intr-un loc cald. Restul de apa si zahar se incalzesc.
Peste faina se adauga sare, ulei, drojdia si restul de apa in care s-a dizolvat zaharul, coaja de lamaie/portocala. Se framanta un aluat care se lasa apoi la crescut timp de jumatate de ora acoperit, intr-un loc cald.
Suprafata de lucru se unge cu ulei, se imparte aluatul in bucati egale si fiecare bucata se framanta si se fac snururi lungi care se impletesc si se da forma de 8. (Se mai adauga ulei cand e necasar ca sa nu se lipeasca aluatul de maini).
Se pun intr-o tava cu hartie de copt si se coc 30-40 min la foc potrivit pana se rumenesc frumos.
Intre timp se fierbe siropul din apa si zahar, la final se adauga esenta de rom si zaharul vanilat.
Se toarna acest sirop peste mucenicii fierbinti, se intorc pe o parte pe alta pana se insiropeaza bine. Se scot pe o tava sau platou, se ung cu miere si se decoreaza cu nuca si nuca de cocos.
(Se pot lasa si neinsiropati, dupa preferinta, imediat cum sunt scosi se ung cu miere si apoi se adauga nuca).

vineri, 21 februarie 2014

Triunghiuri cu branza sarata

Ingrediente:
Pt aluatul de foietaj: 500g faina, 250g margarina unirea, 250 ml apa rece (de preferat de la frigider), 5-10g sare.
Umplutura: 150g branza sarata, 2 oua si 1 ou pt uns.
Intai preparam aluatul pentru ca trebuie sa stea la frigider cateva ore; faina se cerne intr-un vas adanc, se adauga apa si sarea si se framanta un aluat. Se mai adauga faina daca mai e necesar.
Pe o suprafata curata se intinde aluatul rezultat si se adauga margarina taita felii si repartizata pe toata suprafata aluatului. Se impatureste si apoi se intinde aluatul si se impatureste in 3 si se da la frigider 30 de min. Se repeta operatiunea de 3-4 ori pana cand margarina s-a incorporat in aluat.
Branza se da pe razatoare sau se farama cu furculita, se amesteca cu cele 2 oua.
Se scoate de la frigider aluatul si se intinde pe o suprafata tapetata cu faina intr-o forma dreptunghiulara si se taie patrate. Pe fiecare patrat se pune cate o lingurita de branza, nu prea plina, apoi indoiti formand triunghiuri, fara sa apasam prea tare. Se ung cu ou, apoi se  pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc 30-40 min.
(Depinde de cuptor; acest aluat se poate folosi si la prepararea de de pateuri umplute cu ciuperci, marmelada, nuci, etc, si la foile de cremsnit).

duminică, 2 februarie 2014

Tort cu mousse de ciocolata si fructe

Ingrediente:
Pt blat: 5 oua, 5 lg zahar, 5 lg faina, 2 lg cacao, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, un praf de sare
Crema si decor: Mousse de ciocolata: 4 oua mici, 4 lg zahar, 2 lg amidon, 400 ml lapte, 100 g ciocolata alba, 15 g gelatina, 250-300 ml frisca; pt decor 200 ml frisca, ciocolata alba si neagra, fructe.
Pt blat se bat ouale cu un praf de sare, zahar vanilat si zaharul, se adauga faina, cacao si praf de copt. Se coace intr-o forma rotunda sau de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 20-30 min la foc potrivit sau pana trece testul scobitorii.
Pt mousse de ciocolata se pune gelatina la inmuiat, se bat ouale cu zahar pana se topeste tot zaharul, se adauga laptele si amidonul si se pune pe foc pana se ingroasa si da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata si gelatina. Se amesteca pana se omogenizeaza toata compozitia. Cand aproape s-a racit complet de adauga frisca batuta.
Blatul de tort de taie in 3 si se insiropeaza. In forma in care s-a copt tortul se pune folie de plastic.
Se pune primul blat insiropat si se aduaga jumatate din cantitatea de mousse, se pun cateva fructe, apoi al 2-lea blat si restul de mousse si fructe si se acopera cu ultimul blat. Se da la frigider 2-3 ore.
Intre timp se bate frisca si se topeste ciocolata neagra si pe o hartie de copt se fac diverse forme din ciocolata si se lasa sa se raceasca.
Se imbraca tortul in frisca, se orneaza pe margini cu ciocolata rasa alba iar deasupra cu bucati de ciocolata neagra.
(Cantitatea de gelatina am dublat-o, in loc de 15g am pus 30g).

sâmbătă, 1 februarie 2014

Tort de frisca cu mix de fructe

Ingrediente:
Pt blat: 5 oua, 5 lg zahar, 4 lg faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat
Crema si decor: 500 ml frisca, mix de fructe, ciocolata rasa.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zahar, se adauga zaharul vanilat si se bate pana se topeste tot zaharul, se adauga praful de copt, si faina.
Se pune intr-o forma rotunda sau de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 20-30 min la foc potrivit.
Dupa ce s-a racit se taie in 3 si se insiropeaza.
Intre timp se bate frisca, fructele se taie.
Pe primul blat se adauga frisca si fructe, se pune al 2-lea blat, se adauga iar frisca si fructe si ultimul blat.   Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza cu ciocolata rasa si fructe.
(Am folosit banane, rodii si capsuni la acest tort).

joi, 16 ianuarie 2014

Prajitura cu mac si fructe

Ingrediente: 3 albusuri, 2 oua intregi, 5 lg zahar, 5 lg faina, 80-100g mac, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, un praf de sare.
Crema 1: un plic crema pt prajituri cu gust de ciocolata, 1-2 banane.
Crema 2: 300 ml frisca, 1-2 pere.
Decor: frisca si ciocolata rasa.
Mod de preparare: Pt blat se bat spuma albusurile cu un praf de sare si cu 3lg de zahar; cele 2 oua se bat cu restul de zahar si cu plicul de zahar vanilat. Se toarna peste albusuri amestecand de jos in sus. Se adauga macul, faina si plicul de praf de copt si se amesteca bine de sus in jos.
Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace cam 30 de min. Se face testul scobitorii.
Se lasa la racit si apoi se taie in doua si se insiropeaza.
Prima crema se prepara conform instructiunilor de pe pachet. Bananele se taie rondele si se stropesc cu zeama de lamaie.
150 ml frisca se bate spuma, perele se taie cubulete.
Pe primul blat insiropat se pune  frisca amestecata cu perele, apoi se adauga prima crema amestecata cu bananele, se pune deasupra blatul si se da la rece 2-3 ore. Apoi se scoate din frigider si se imbraca in restul de frisca (150 ml) si se orneaza cu ciocolata rasa.
(Cine prefera poate reduce sau mari cantitatea de mac; daca va place cu mai multa frisca dublati cantitatea).