sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Tort cu zmeura, frisca si ness

Pentru blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat.
Umplutura si decor: 500g zmeura congelata sau proaspata, 500 ml frisca, 2-3 lg zahar, un plic de ness, nuca de cocos.
Mod de preparare: Pentru blat se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina si praful de copt. Compozitia se toana intr-o tava dreptunghiulara sau rotunda tapetata cu hartie de copt si se coace 30-40 min la foc potrivit.
Intre timp se bate frisca, zmeura se amesteca cu cele 2-3 lg de zahar.
Jumatate din cantitatea de frisca se amesteca cu zmeura si jumatate cu ness.
Blatul racit se taie in 2 sau 3 si se insiropeaza. Se umple blatul cu frisca amestecata cu zmeura si se imbraca tot tortul in frisca amestecata cu ness, iar pe margini se imbraca tortul in nuca de cocos.
(Se adauga zahar daca se foloseste zmeura congelata, la cea proaspata e optional, depinde cat de dulce e zmeura, se decoreaza dupa plac).

luni, 25 noiembrie 2013

Tort cu 2 blaturi umplut cu crema de vanilie, frisca, mandarine, ornat cu ciocolata si felii de portocala

Ingrediente:
Pentru blat: 6 oua, 6 lg zahar 6 lg faina, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, 3 lg nuca de cocos, 2 lg cacao, sare.
Crema si decor: 300 ml frisca, 500 ml lapte, 3 oua, 3 lg zahar, 4 lg amidon sau faina, 50 g unt (margarina unirea), 2-3 mandarine, 1 portocala, ciocolata cu lapte rasa.
Sirop: 300 ml apa, 3-4 lg zahar, esenta de rom.
Mod de preparare: Pentru blat se bat ouale cu praful se sare, zahar vanilat pana se spumeaza un pic, se adauga zaharul si se bat pana se topeste tot zaharul. Se adauga faina, praful de copt. Compozitia se imparte in 2. Prima se amesteca cu nuca de cocos si a 2-a cu cacao. Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt se toarna prima compozitie si se niveleaza pe toata suprafata formei, apoi peste ea se adauga compozitia de cacao fara sa se mai amestece. Se coace la foc potrivit 30-40 min.
Pentru crema se bate frisca si se da la frigider.
Intre timp se face crema de vanilie astfel: se bat ouale cu zaharul, se adauga laptele si amidonul si se pun pe foc pana se ingroasa crema. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se lasa la racit.
Blatul se taie in 3. Se insiropeaza blaturile cu sirop.
Pe primul blat se pun felii de mandarine si jumatate din cantitatea de crema de vanilie, se pune al 2-lea blat peste crema si se toarna restul de crema de vanilie amestecata cu 200 ml frisca, se pune si ultimul blat. Se imbraca tortul in frisca si se orneaza cu ciocolata rasa si felii de portocala.

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

"Turnulete" din clatite umplute cu crema de vanilie, mandarine si dulceata de cirese

Ingrediente:
Aluat de clatite: 3 oua, 500 ml lapte, un praf de sare, faina (depinde cat de groasa doriti sa fie compozitia), ulei pentru uns cratita.
Crema de vanilie: 500 ml lapte, 3 oua, 3 lg zahar, un plic zahar vanilat, 4 lg de amidon sau faina, sare, 50g unt.
In plus: dulceata de cirese, mandarine.
Mod de preparare: Se face aluatul de clatite amestecand toate ingredientele si se coc pe rand clatitele.
Pentru crema de vanilie se bat ouale cu zaharul, zahar vanilat, sare, se adauga laptele si amidonul. Se amesteca bine si se pun pe foc pana se ingroasa crema. Se adauga untul si se amesteca repede. Cu aceasta se umplu clatitele si cu mandarine si dulceata si se formeaza "turnulete".

vineri, 22 noiembrie 2013

Prajitura cu malai si dulceata de visine

Ingrediente: jumatate cana de faina, malai, lapte sau apa, 2 lg zahar, un plic praf de copt, 1 ou, 2 lg ulei, un praf de sare, dulceata de visine.
Mod de preparare: Intr-un castron se amesteca faina, malaiul, zaharul, praful de copt, sarea, oul, laptele si uleiul. Se pun intr-o forma de sticla sau ceramica pentru cuptorul cu microunde. Se coace 3 min la intensitate inalta. Se face testul cu scobitoarea si daca iese curata e gata. Se decoreaza cu dulceata.
(E o prajitura facuta cu ingrediente pe care oricine le are in casa si cand ai musafiri pe neasteptate o poti face rapid. Se poate face si la cuptorul de la aragaz, iese foarte buna, dar se lasa cam 20 de min la foc mai mare, se poate folosi orice dulceata doriti).

marți, 19 noiembrie 2013

Cupe cu crema de vanilie, frisca si capsuni

Ingrediente: 500 ml lapte, 3 oua, 100g zahar, un plic zahar vanilat, 50g amidon, esenta de vanilie, 50g margarina unirea (cea pt prajituri), 500g frisca, 500g capsuni.
Mod de preparare: ouale se bat cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga laptele si amidonul. Se pun pe foc pana se ingroasa crema, se ia de pe foc si se adauga margarina. Se lasa la racit si se adauga esenta de vanilie.
Intre timp de bate frisca. Jumatate din cantitatea de frisca se amesteca cu crema, restul se opreste pentru decor.
Se toarna in cupe sau orice alt recipient, se decoreaza cu frisca si capsuni.
(In poza cantitatile sunt dublate).

duminică, 17 noiembrie 2013

Turnulete racoritoare cu zmeura si pere

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, un praf de sare, 2-3 lg cacao.
Crema: 1 kg frisca, 500 g zmeura congelata sau proaspata, 4 pere bine coapte, 3 lg zahar, un plic Tort Gelee.
Pentru blat se bat ouale cu zahar, zahar vanilat si un praf de sare, se adauga praful de copt, faina si cacao. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace cam 30-40 min la foc potrivit. Se lasa la racit.
Intre timp se bate frisca, zmeura se amesteca cu cele 3 lg de zahar (se mai adauga zahar daca e necesar),  perele se spala si 3 se taie in forma de evantai si cealalta se taie cubulete. Se amesteca zmeura cu frisca si cu para taiata cubulete.
Cu ajutorul unei forme se taie cercuri din blat si fiecare cerc se taie in 3. Se insiropeaza fiecare cerc si se ung cu crema. Deasupra de aseaza perele evantai si se ung cu Tort Gelee preparat dupa instructiunile de pe ambalaj.
Se da la rece si apoi se poate servi. Ideal pentru zile calduroase de vara.
(In caz ca crema nu e suficient de dulce se mai adauga zahar, zmeura amaraste un pic frisca si e bine sa se guste din ea inainte de a o pune pe blat).

Rulada cu crema de ciocolata

Ingrediente:
Pentru blatul de rulada: 4 oua, 4 lg zahar, 4 lg faina, 1/2 praf de copt (jumatate de plic de praf de copt), 1 plic zahar vanilat.
Crema: 200g frisca, 50g ciocolata amaruie (80% cacao), 10-15g unt (margarina unirea).
Mod de preparare: Pentru rulada se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga praful de copt si faina, se amesteca bine si se pune in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt. Se intinde pe toata suprafata tavii si se coace 15-20 min la foc potrivit.
Cand este gata se scoate din cuptor si se ruleaza fierbinte ajutandu-ne de hartia de copt si se lasa la racit.
Pentru crema se bate frisca; intr-o oala se adauga untul si ciocolata si se topesc, se lasa cateva min la racit si apoi se adauga peste frisca batuta.
Se deruleaza blatul, se unge cu crema si se ruleaza la loc. Se da la rece vreo 4 ore sau pana a 2-a zi.
(Se poate folosi orice tip de ciocolata care va place; daca tava de la aragaz este mai mare se folosesc 6 oua, 6 lg de faina si zahar si un plic de praf de copt).

duminică, 10 noiembrie 2013

Mini "fantomite"

Ingrediente: Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, un praf de sare.
Crema 1: un plic de budinca de vanilie sau cu gust de lamaie.
Crema 2: 3 oua, 700 ml  lapte, 3 lg zahar, 4 lg amidon, 85g margarina unirea.
Decor: nuca de cocos, bilute de ciocolata sau fructe din dulceata pentru ochi.
Mod de preparare: Pentru blat se bat ouale cu praful se sare, zahar vanilat si cela 6 lg de zahar, se adauga praful de copt si faina. Se pune intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt. Se coace cam 30-40 min la foc potrivit. Se lasa la racit.
Se prepara prima crema conform instructiunilor de pe pachet, dar puneti mai putin lapte, cam 400 ml, ca sa iasa un pic mai groasa budinca. In aceeasi tava se desprinde blatul de pe hartia de copt, se insiropeaza dar nu prea tare (sa nu se scurga siropul din blat) si se toarna budinca pe toata suprafata. Se lasa sa se raceasca complet.
Pentru a 2-a crema se bat ouale cu zahar pana se spumeaza, se adauga laptele si amidonul si se pune pe foc pana se ingroasa si da in 2-3 clocote. Apoi se adauga margarina.

Intre timp se taie blatul cu prima crema in diverse forme dupa imaginatia fiecaruie. Se ia fiecare bucata si se unge cu crema pe partea fara crema, se decoreaza cu nuca de cocos si se pun "ochii".

duminică, 3 noiembrie 2013

Prajitura "Desteapta"

Ingrediente: 4 oua, 100g zahar, 125g faina, 125g margarina unirea, 500 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 1 esenta de vanilie.
Mod de preparare: Se topeste margarina. Ouale se separa. Galbenusurile se bat cu zaharul pana isi dubleaza volumul, se adauga margarina topita, esenta, laptele caldut si faina.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si un plic de zahar vanilat, iar atunci cand intoarceti castronul sa nu cada. Se incorporeaza in compozitia de galbenusuri amestecand de jos in sus. Rezulta o compozitie lichida, sa nu va speriati, asa trebuie sa iasa. Se adauga intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptor la foc potrivit timp de 40 de min, in acest interval nu se deschide usa cuptorului deloc. Cand arata ca un pandispan si se desprinde de pe hartia de copt este gata. Cand se scoate se v-a lasa dar este normal. Se raceste pana a 2-a zi si se pudreaza cu zahar pudra.
(Se numeste prajitura "desteapta" pentru ca isi formeaza singura crema, este un deliciu, eu am lasat-o sa se raceasca in cuptor).