joi, 21 mai 2015

Prajitura "Tosca"


Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, 1-2 lg mac, 4 lg nuca de cocos, esenta de vanilie.
Crema: 1,300 l lapte, 3 oua mari, 5 lg zahar, 5-6 lg amidon sau faina, 250 g margarina pt prajituri.
Decor: 100-200 g biscuiti populari, glazura de ciocolata, nuca de cocos.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul si apoi se adauga celelalte ingrediente pe rand. Se da la cuptor intr-o forma dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt pt 30-40 min.
Se lasa la racit si apoi se insiropeaza blatul.
Pt crema se amesteca toate ingredientele, fara margarina, si se pun pe foc amestecand mereu pana se ingroasa. se adauga margarina si se omogenizeaza bine. Se toarna peste blatul insiropat.
Biscuitii se insiropeaza si se pun deasupra cremei cat este inca calda. Se prepara glazura conform intructiunilor de pe ambalaj sau puteti prepara voi glazura si se toarna peste biscuiti. Se orneaza cu nuca de cocos.

Rulada cu capsuni


Ingrediente: 6-8 oua mari, 6-8 lg zahar, 6-8 lg faina, jum plic praf de copt, un plic zahar vanilat, capsuni, 400 ml frisca, capsuni, zmeura.
Se bat ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga zaharul vanilat, praful de copt si faina, se amesteca bine pana la omogenizare. Se toarna compozitia in tava de la aragaz fiind tapetata cu ulei si faina. Se coace 15-20 min. Cat este inca calda se ruleaza blatul pe un prosop tapetat cu zahar pudra. Se lasa pana se raceste complet.
Pt umplutura se bate frisca, jum se amesteca cu zmeura. Se deruleaza blatul racit, se unge cu frisca apoi se adauga capsunile taiate in jum sau mai multe, apoi se adauga cealalta frisca cu zmeura. Se ruleaza la loc si se da la frigider cateva ore. Se orneaza dupa bunul plac.
(Tava nu se tapeteaza cu hartie de copt pt ca blatul este foarte subtire si se lipeste de hartie; puteti folosi orice umplutura de fructe doriti).

marți, 5 mai 2015

Tort cu crema de lamaie si mascarpone

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un praf de copt, zahar vanilat.
Crema de lamaie: 3 oua, 4 lg zahar, 4 lg amidon, 300 ml lapte, zeama de la 2 lamai sau 3, 200 ml frisca.
Crema de mascarpone: 200 g mascarpone, 300 ml frisca.
Decor: colorant alimentar, frisca.
Mod de preparare:
Pt blat se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilat, apoi se adauga faina si praful de copt, se pune compozitia intr-o forma de tort si se coace 30-40 min. Dupa racire, blatul se taie in 3 si se insiropeaza.
Pt crema de lamaie se pun pe foc ouale cu zaharul, laptele si amidonul pana se ingroasa, apoi se da la rece. In crema se adauga zeama de la lamai si frisca batuta.
Cea de 2-a crema se bate frisca si se amesteca cu mascarpone, se mai adauga zahar daca mai e nevoie.
Asamblare: Peste primul blat insiropat se adauga crema de lamaie, se pune cel de-al 2-lea blat, crema cu mascarpone si ultimul blat. Se da la rece pana se prepara frisca pt ornat si se imbraca in frisca.

duminică, 3 mai 2015

Crema de zahar ars

Ingrediente: 1 l lapte, 8 oua mari sau 10 mici, 8-10 lg de zahar, 200 g zahar pt caramel, esenta de vanilie, zahar vanilat.
Mod de preparare: Pentru inceput se caramelizeaza 200 g zahar intr-o cratita care se poate coace la cuptor; cand zaharul s-a caramelizat se imbraca peretii cratitei si se lasa la racit.
Intre timp se bat ouale cu zaharul, zaharul vanilat, se adauga esenta de vanilie si laptele. Se toarna in cratita cu caramel si se da la cuptor la foc potrivit pentru o ora sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit in forma, apoi se rastoarna pe un platou sau farfurie cu marginile ridicate pentru ca isi lasa sirop.