luni, 30 decembrie 2013

Cozonac cu nuca, stafide si cacao

Ingrediente: 1kg faina, 50g drojdie proaspata, 400 ml lapte, 150 ml ulei, 4-5 oua, 200g zahar, esenta (orice arome), un varf de cutit sare.
Mod de preparare: Drojdia de amesteca cu putin zahar pana devine o pasta, se adauga 100 ml lapte caldut si faina, se amesteca (rezulta ca o smantana) si se lasa la crescut.
Intre timp se bat ouale cu zaharul si praful de sare. Intr-un vas adanc se cerne restul de faina, se adauga maiaua, ouale batute bine, restul de lapte caldut si esenta. Se framanta pana se incorporeaza toata faina, se mai adauga faina daca este necesar, pana se desprinde de pe peretii vasului. Apoi se adauga treptat ulei si se incorporeaza tot in aluat. Se lasa la crescut acoperit intr-un loc cald ferit de curenti de aer reci.
Stafidele se inmoaie in esenta de rom, nucile se faramiteaza sau se lasa intregi, cacaua se amesteca cu zahar (cantitatea de zahar dupa gustul fiecaruia).
Dupa ce si-a dublat volumul se rup bucati din aluat si se framanta pe masa unsa cu ulei, se intinde cu mana cu cu altceva, prin miscari rotative pana rezulta o foaie pe care poti pune cacao, nuca si stafide. Se ruleaza si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa sa creasca in tava. Cuptorul se incinge, cozonacii se ung cu ou batut (optional se presara zahar brun) si se coc la foc potrivit pana se rumenesc si trece testul scobitorii.
Se scot, se lasa sa se raceasca si se ung cu miere si se presara nuca de cocos sau nuca faramitata marunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu