marți, 31 decembrie 2013

Spuma de cafea

Ingrediente: 1 lg cafea solubila, 1 lg zahar, 1 ou, 2 lg lapte.
Mod de preparare: Intr-un vas adanc se adauga cafeaua, zaharul si oul si se bat cu mixerul pana se spumeaza bine, se adauga laptele si se amesteca pana se incorporeaza tot.

(Pentru o consistenta mai subtire se mai adauga lapte, daca e prea dulce se mai reduce din zahar).

luni, 30 decembrie 2013

Cozonac cu nuca, stafide si cacao

Ingrediente: 1kg faina, 50g drojdie proaspata, 400 ml lapte, 150 ml ulei, 4-5 oua, 200g zahar, esenta (orice arome), un varf de cutit sare.
Mod de preparare: Drojdia de amesteca cu putin zahar pana devine o pasta, se adauga 100 ml lapte caldut si faina, se amesteca (rezulta ca o smantana) si se lasa la crescut.
Intre timp se bat ouale cu zaharul si praful de sare. Intr-un vas adanc se cerne restul de faina, se adauga maiaua, ouale batute bine, restul de lapte caldut si esenta. Se framanta pana se incorporeaza toata faina, se mai adauga faina daca este necesar, pana se desprinde de pe peretii vasului. Apoi se adauga treptat ulei si se incorporeaza tot in aluat. Se lasa la crescut acoperit intr-un loc cald ferit de curenti de aer reci.
Stafidele se inmoaie in esenta de rom, nucile se faramiteaza sau se lasa intregi, cacaua se amesteca cu zahar (cantitatea de zahar dupa gustul fiecaruia).
Dupa ce si-a dublat volumul se rup bucati din aluat si se framanta pe masa unsa cu ulei, se intinde cu mana cu cu altceva, prin miscari rotative pana rezulta o foaie pe care poti pune cacao, nuca si stafide. Se ruleaza si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa sa creasca in tava. Cuptorul se incinge, cozonacii se ung cu ou batut (optional se presara zahar brun) si se coc la foc potrivit pana se rumenesc si trece testul scobitorii.
Se scot, se lasa sa se raceasca si se ung cu miere si se presara nuca de cocos sau nuca faramitata marunt.

duminică, 15 decembrie 2013

Tort de ciocolata si krantz

Ingrediente: Pt blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt.
Pt crema 1: 4 oua, 4 lg zahar, 50 g unt (margarina unirea).
Pt crema 2: un plic budinca de ciocolata.
Pt krantz: o foaie de napolitana, 100g alune, 100-150g zahar.
Decor: 500 ml frisca, un plic ciocolata calda, 2-3 lg cacao.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se topeste zaharul, se adauga faina, praful de copt. Compozitia de toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se coace 30-40 min la foc potrivit.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Apoi se taie in 2 si se insiropeaza.
Se prepara prima crema astfel: se amesteca toate ingredientele in afara de unt, se pune pe foc pana se ingroasa. Se lasa putin la racit si se adauga untul. Se toarna peste blat si se lasa sa se raceasca crema.
Apoi se prepara cea de-a 2 crema conform intructiunilor de pe pachet si se adauga peste prima crema, apoi se pune cel de-al 2-lea blat.
Pt krantz: foaia de napolitana se taie in triunghiuri sau orice alta forma doriti si se pun pe o foaie de hartie de copt. Zaharul se caramelizeaza, se adauga un pic de apa si alunele si se toarna pe fiecare bucata de napolitana, avand grija sa nu va frigeti, se lasa la racit.
Frisca se bate, se adauga plicul de ciocolata calda si cacaua.
Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza cu foile de napolitana caramelizate.

Tortulete Krantz

Pt blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, 100g nuca macinata sau alune, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt.
Crema 1: 5 oua, 100 ml lapte, 4 lg zahar, un plic zahar vanilat, 100g unt.
Crema 2: 5 oua, 4 lg zahar, 2-3 lg cacao, 100g unt.
Decor: 100 g zahar, 100-150 nuci sau alune.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga nuca sau alunele maruntite, faina si praful de copt. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace 30-40 min la foc potrivit. (Am folosit o tava dreptunghiulara). Se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Blatul se taie in 2 si se insiropeaza.
Intre timp se face prima crema, amestacandu-se toate ingredientele si se pun pe foc pana se ingroasa crema. Se lasa un pic la racit si se adauga untul batut spuma. Se toarna toata crema peste primul blat si se acopera cu cel de-al 2-lea blat.
Se prepara si crema a 2-a ca si prima in care se adauga cacao. Se acopera tortul cu crema.
Se da la rece.
Intr-o cratita uscata se adauga zaharul si se caramelizeaza, se adauga un pic de apa si apoi nucile sau alunele si se toarna pe o foaie de hartie de copt si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se rup in bucati si se decoreaza tortul, apoi se taie in patrate sau alta forma.

joi, 12 decembrie 2013

Napolitane umplute cu crema de ciocolata

Ingrediente: 150-200g foi de napolitana, 5 oua, 4 lg zahar, un plic zahar vanilat, 3 lg cacao, 50g ciocolata amaruie sau cu lapte, 250g margarina (unirea).
Mod de preparare: cele 5 oua se bat cu zaharul vanilat si cu cele 4 lg de zahar. Se adauga cele 3 lg de cacao si se pun pe foc pana se ingroasa compozitia (imbraca lingura). Se adauga ciocolata  si margarina, se amesteca pana se topeste si se lasa la racit.
Cu aceasta compozitie se umplu foile de napolitane, se da la rece cateva ore sau pana a 2-a zi.