sâmbătă, 2 septembrie 2017

Tort cu crema de zmeura, cirese cu frisca si crema de cafea cu mascarpone


Ingrediente: (am folosit o tava de tort de 28 cm).
Blat: 15 oua mici, 15 lg zahar, 15 lg faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, un praf de sare.
Crema de zmeura: 250 g mascarpone, 300 ml frisca, 300-400 g zmeura, 3-4 lg zahar.
Cirese: 200-300 g cirese, 200 ml frisca, 2-3 lg zahar.
Crema de cafea: 250 g mascarpone, 100 ml cafea tare, 300 ml frisca, 3-4 lg zahar.
Pentru inceput facem blatul. Separam albusurile de galbenusuri si le batem cu un praf de sare si plicul de zahar vanilat pana se spumeaza bine, apoi adaugam treptat si restul de zahar si le batem pana arata ca o bezea. Adaugam si galbenusurile pe rand pana se incoporeaza toate, punem si praful de copt si faina in ploaie. Coacem la 180 de grade cam 40-50 min sau pana trece testul scobitorii.
Lasam la racit si taiem blatul in 3 si facem si un sirop din apa cu zahar si esenta de rom cu care vom insiropa blaturile. (nu dau cantitatile de sirop pt ca fiecare sa il faca cat vrea de dulce si de insiropat).
Zmeura o zdrobim in blender (poate fi si zmeura congelata), cu jumatate din cantitatea de zahar. Crema mascarpone o amestecam cu restul de zahar. Batem frisca si amestecam zmeura zdrobita cu mascarpone si frisca.
Ciresele se curatam de samburi si le punem intr-o cratita pe foc cu zahar (in functie de cat de dulci sunt ciresele mai punem sau reducem din zahar), pana se inmoaie un pic si lasam la racit. Intre timp batem si frisca.
Cafeau racita se amesteca cu mascarpone si zahar. Frisca se bate un pic mai tare decat de obicei. Din cauza cafelei se v-a mai "inmuia ". Se amesteca impreuna.
Asamblare: pe un platou de tort se pune un blat de tort insiropat si se adauga crema de zmeura (din ea se opresc cateva lg cam 3-4). Se adauga blatul urmator si se pun ciresele in mijlocul blatului si se formeaza un cerc de cirese. Pe margini se pune cu ajutorul unui pos frisca.
Se pune si al 3-lea blat si in mijlocul lui se pune cele 3-4 lg de crema de zmeura, apoi crema de cafea in jurul ei. Se pune si ultimul blat de tort insiropat, se imbraca in frisca si se orneaza dupa plac.
Am facut un grilaj de ciocolata in jurul blatului, dar se poate imbraca si in cicolata rasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu