miercuri, 16 august 2017

Tort de cafea si caramel cu glazura oglinda


Ingredinte:
Blat: 7 oua mici (6 oua mari), 7 lg zahar, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, un praf de sare, 7 lg faina.
Crema de cafea: 1 cutie mascarpone, 200 ml frisca, 100 ml cafea, 2-3 lg zahar.
Crema caramel: 5-6 lg zahar pt caramelizat, 100 ml frisca lichida calda, 300 ml frisca.
Glazura oglinda: 25 g cacao, 50 ml frisca, 75 ml apa, 80 g zahar, 3 g gelatina sau 6 foi.
Mod de preparare: Intai facem blatul astfel: batem ouale cu zaharul, praful de sare si zaharul vanilat pana isi dubleza volumul, apoi adaugan faina amestecata ca praful de copt. Omogenizam bine si punem compozitia intr-o tava de tort unsa cu ulei si tapetata cu faina sau cu hartie de copt; coacem 30-40 min sau pana trece testul scobitorii la foc potrivit sau 180 de grade.
Lasam blatul la racit si il taiem in 3. Facem un sirop din apa,zahar si un pic de esenta de rom (cantitatea de sirop variaza de cat de mult absoarbe blatul sau cat de insiropat vreti sa fie); si insiropam blaturile.
Pt crema de cafea facem intai cafeaua (de preferat sa fie cafea proaspata fiarta si racita la temp camerei, dar puteti fol si plicuri de ness si bateti frisca normal ca altfel iese prea tare si nu sepoate intinde pe blat), o lasam la racit, batem frisca un pic mai tare. Amestecam mascarpone cu zaharul, adaugam cafeaua si incorporam totul in frisca.
Crema de caramelo facem astfel: punem la caramelizat zaharul si cand are o culoare aurie punem frisca calda si amestecam repede,apoi mai lasam sa fiarba putin pana se topeste zaharul. Lasam la racit.
Batem restul de frisca si incorporam caramelul.
Asamblare: Pe primul blat punem crema de cafea, adaugam blatul 2 si punem restul de crema de caramel,dar pastram un pic pt invelit tortul in crema si dam la congelator vreo 2-3 ore.
Intre timp facem glazura oglinda.
Punem gelatina la hidratat din cantitatea de apa pt glazura. Se amesteca restul de ingrediente si se fierb 2-3 min pana se ingroasa. Se strecoara si apoi se adauga gelatina si se lasa la racit.
Peste tortul congelat se toarna glazura din mijloc si daca e necesar se foloseste un cutit pt intins.
Se decoreaza dupa bunul plac si se lasa in frigider sa se dezghete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu