marți, 24 februarie 2015

Placinta "stea" cu nutella



Ingrediente: 450-500 g faina, 200 ml lapte caldut, 2 galbenusuri, 2 albusuri, 8 g drojdie uscata, 30 g unt, 70 g zahar, un praf de sare, 200-400 g nutella.
Mod de preparare: In laptele caldut se dizolva drojdia si se lasa 5-10 min. Faina se cerne intr-un castron, se adauga zaharul si sarea si se amesteca bine. Se adauga galbenusurile, laptele cu drojdia si untul topit. Se framanta pana nu se mai lipeste de maini, se mai adauga faina daca e necesar si se lasa la crescut intr-un loc cald.
Dupa ce si-a dublat volumul se mai framanta putin, apoi se imparte in 4 bucati. Se intind 4 foi si cu ajutorul unei farfurii se decupeaza 4 cercuri de aluat. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se pune prima foaie si se unge cu nutella si se continua. Ultima nu se unge.
Cu ajutorul unui pahar se fixeaza centrul, apoi se taie in 4, iar cele 4 se taie in 8 si respectiv 16. Se iau cate 2 fasii si se sucesc spre exterior si daca doriti se indoaie colturile sub ea. Se unge cu albus si se coace la 180 grade pana trece testul scobitorii.

luni, 16 februarie 2015

Cornuri umplute

 Ingrediente: 300 ml lapte caldut, 50 g unt  topit, 2 lg zahar, sare, 1 ou, coaja de portocala, 500 g faina, 25g drojdie, gem, nuca, rahat, etc.
Intai se amesteca ingredientele lichide, apoi se adauga pe rand cele uscate. Se framanta un aluat si se lasa la crescut intr-un loc cald. Se intind foi care se taie in dreptunghiuri si se umplu cu gem, nuca, rahat, etcsi se ruleaza. Se mai lasa sa creasca in tava, apoi se ung cu ou si se coc 15-20 min.
(Se pot umple cu ce aveti prin casa sau ce va place).

joi, 12 februarie 2015

Tort cu crema de ciocolata si zmeura

Ingrediente:
Blat: 8 oua, 8 lg zahar, 8 lg faina, 2-4 lg cacao, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, optional 100 g ciocolata.
Crema: 4 oua, 2-3 plicuri gelatina, 50 g miere, 300 ml frisca lichida, 300 ml lapte, 2 lg amidon, esenta de vanilie, 200 g ciocolata (menaj sau amaruie). 25-30 g zahar, 3 lg cacao.
Decor: zmeura proaspata sau congelata, 500 ml frisca.
Mod de preparare: Pt blat se bat spuma ouale cu zaharul, pana isi dubleaza volumul, apoi se adauga pe rand celelalte ingrediente. Se coace 30-40 min la foc potrivit.
Se lasa la racit si se portioneaza in 3. Blaturile se insiropeaza.
Pt crema se separa galbenusurile de albusuri. Gelatina se pune la inmuiat.  Galbenusurile se bat spuma cu mierea. Se amesteca frisca cu laptele, amidon si  galbenusuri, se da in clocot, se ia de pe foc, se adauga ciocolata si se amesteca pana se topeste, cacaua si gelatina. Se lasa un pic la racit. Intre timp se bat albusurile cu zaharul ca pt bezea. Se introduc in crema  amestecand de jos in sus.
In forma in care s-a copt blatul se pune folie, un blat de tort insiropat, jum de crema, blat, si restul de crema si ultimul blat. Se da la rece pana se intareste crema.
Pt decor se bate frisca, se adauga zmeura si cateva lg de zahar.
Tortul se scoate de la frigider si se imbraca in zmeura si se orneaza dupa bunul plac.
(Se pot fol si capsuni pasata. eu am avut zmeura congelata).

joi, 5 februarie 2015

Tort amandina


Ingrediente:  
Blat: 7 oua, 10 lg zahar, 3 lg apa, 3 lg ulei, 2 lg cacao, 8 lg faina, un praf de copt, esenta de vanilie.
Crema de ciocolata: 300 g unt la temperatura camerei, 200 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 3-4 lg cacao, esenta de rom.
Glazura: 200 g ciocolata, 100 g unt, 2-4 lg frisca lichida.
Sirop: 200 g zahar, 100 g apa, esenta de rom, optional cappuccino.
Decor: 100 g ciocolata, 300 ml frisca.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zaharul, se adauga apa, uleiul, cacao, esenta, praf de copt si la final faina. Se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, timp de 20-30 min la foc potrivit.
Se lasa sa se raceasca si se taie in 2 sau 3.
Pt crema se mixeaza untul cu zaharul pana se spumeaza, se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza dupa fiecare, esenta de rom si cacao. Se da la rece.
Se prepara siropul. Pt glazura se topeste ciocolata impreuna cu untul si frisca si se lasa la racit.
Pt decor se topeste ciocolata in 100 ml frisca, nu se lasa sa fiarba, restul de frisca se bate si se amesteca cu ciocolata topita si racita.
Asamblare:
Se insiropeaza blaturile de tort, se pune crema de ciocolata, alt blat insiropat, crema daca blatul a fost taiat in 3, se pune ultimul blat si se da la frigider pt jum de ora.
Se scoate si se pune glazura turnad din mijloc. Se da la rece, cand s-a intarit glazura se decoreaza cu frisca cu ciocolata.