vineri, 21 februarie 2014

Triunghiuri cu branza sarata

Ingrediente:
Pt aluatul de foietaj: 500g faina, 250g margarina unirea, 250 ml apa rece (de preferat de la frigider), 5-10g sare.
Umplutura: 150g branza sarata, 2 oua si 1 ou pt uns.
Intai preparam aluatul pentru ca trebuie sa stea la frigider cateva ore; faina se cerne intr-un vas adanc, se adauga apa si sarea si se framanta un aluat. Se mai adauga faina daca mai e necesar.
Pe o suprafata curata se intinde aluatul rezultat si se adauga margarina taita felii si repartizata pe toata suprafata aluatului. Se impatureste si apoi se intinde aluatul si se impatureste in 3 si se da la frigider 30 de min. Se repeta operatiunea de 3-4 ori pana cand margarina s-a incorporat in aluat.
Branza se da pe razatoare sau se farama cu furculita, se amesteca cu cele 2 oua.
Se scoate de la frigider aluatul si se intinde pe o suprafata tapetata cu faina intr-o forma dreptunghiulara si se taie patrate. Pe fiecare patrat se pune cate o lingurita de branza, nu prea plina, apoi indoiti formand triunghiuri, fara sa apasam prea tare. Se ung cu ou, apoi se  pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc 30-40 min.
(Depinde de cuptor; acest aluat se poate folosi si la prepararea de de pateuri umplute cu ciuperci, marmelada, nuci, etc, si la foile de cremsnit).

duminică, 2 februarie 2014

Tort cu mousse de ciocolata si fructe

Ingrediente:
Pt blat: 5 oua, 5 lg zahar, 5 lg faina, 2 lg cacao, un plic praf de copt, un plic zahar vanilat, un praf de sare
Crema si decor: Mousse de ciocolata: 4 oua mici, 4 lg zahar, 2 lg amidon, 400 ml lapte, 100 g ciocolata alba, 15 g gelatina, 250-300 ml frisca; pt decor 200 ml frisca, ciocolata alba si neagra, fructe.
Pt blat se bat ouale cu un praf de sare, zahar vanilat si zaharul, se adauga faina, cacao si praf de copt. Se coace intr-o forma rotunda sau de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 20-30 min la foc potrivit sau pana trece testul scobitorii.
Pt mousse de ciocolata se pune gelatina la inmuiat, se bat ouale cu zahar pana se topeste tot zaharul, se adauga laptele si amidonul si se pune pe foc pana se ingroasa si da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata si gelatina. Se amesteca pana se omogenizeaza toata compozitia. Cand aproape s-a racit complet de adauga frisca batuta.
Blatul de tort de taie in 3 si se insiropeaza. In forma in care s-a copt tortul se pune folie de plastic.
Se pune primul blat insiropat si se aduaga jumatate din cantitatea de mousse, se pun cateva fructe, apoi al 2-lea blat si restul de mousse si fructe si se acopera cu ultimul blat. Se da la frigider 2-3 ore.
Intre timp se bate frisca si se topeste ciocolata neagra si pe o hartie de copt se fac diverse forme din ciocolata si se lasa sa se raceasca.
Se imbraca tortul in frisca, se orneaza pe margini cu ciocolata rasa alba iar deasupra cu bucati de ciocolata neagra.
(Cantitatea de gelatina am dublat-o, in loc de 15g am pus 30g).

sâmbătă, 1 februarie 2014

Tort de frisca cu mix de fructe

Ingrediente:
Pt blat: 5 oua, 5 lg zahar, 4 lg faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat
Crema si decor: 500 ml frisca, mix de fructe, ciocolata rasa.
Mod de preparare: Pt blat se bat ouale cu zahar, se adauga zaharul vanilat si se bate pana se topeste tot zaharul, se adauga praful de copt, si faina.
Se pune intr-o forma rotunda sau de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 20-30 min la foc potrivit.
Dupa ce s-a racit se taie in 3 si se insiropeaza.
Intre timp se bate frisca, fructele se taie.
Pe primul blat se adauga frisca si fructe, se pune al 2-lea blat, se adauga iar frisca si fructe si ultimul blat.   Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza cu ciocolata rasa si fructe.
(Am folosit banane, rodii si capsuni la acest tort).