marți, 21 februarie 2017

Prajitura "Padurea Neagra"

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 150 g zahar pudra, 100 g unt topit, 50-100 g faina, 1 plic praf de copt, 100g cacao, 2 plicuri zahar vanilat.
Pt crema: 100g ciocolata neagra, 500g cirese sau visine din compot, 500 ml frisca batuta, optional lichior de cirese.
Decor: 100 g ciocolata neagra, 50 ml lapte, 50 ml frisca lichida. 
Mod de preparare: Pt blat se separa ouale. Galbenusurile se bat cu 50 g zahar pana se topeste zaharul. Se adauga untul topit si racit si cacaua. Se incorporeaza faina impreuna cu praful de copt. Albusurile se bat spuma cu zaharul vanilat si restul de zahar si se incorporeaza in compozitia de galbenusuri amestecand de sus in jos (astfel incat sa nu se lase albusurile). Se pune compozitia intr-o tava patrata sau dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt sau faina si se coace 20-30 min la foc potrivit.
Se face un sirop din zahar, apa si esenta de rom si se insiropeaza blatul racit taiat in 2.
Pe primul blat insiropat se pune frisca amestecata cu ciresele/visinele si cu cateva bucati de ciocolata neagra rasa. Se acopera cu a doua parte de blat insiropat.
Decor: se topeste ciocolata pe baie de apa impreuna cu laptelesi frisca lichida, atentie: nu se lasa sa fiarba. Se repartizeaza pe blat si se decoreaza cu cate un mot de frisca si/sau fructe.
(Am facut 2 blaturi pt ca am avut tava prea mare, iar in cel de-al doilea am pus mai putina cacaua).

joi, 2 februarie 2017

Tort "Duo ciocolate"

Ingrediente:
Blat: 5 oua, 5 lg zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 2 lg cacao, 3-4 lg faina, 2 lg ulei
Crema 1: 200 g ciocolata amaruie (50% sau 80& cacao), 20g unt, 200 ml frisca batuta, 5 g gelatina.
Crema 2: 200 g ciocolata cu lapte, 20 g unt, 200 ml frisca batuta, 5 g gelatina.
Mod de preparare: Pt blat se mixeaza bine ouale cu zaharul, zaharul vanilat, se adauga pe rand uleiul, praful de copt, cacaua si la final faina. Se tapeteaza o forma de copt cu hartie de copt si se coace 20-30 min la foc potrivit, sau se face testul cu scobitoarea. Daca iese curata e gata. Se lasa la racit.
Intre timp facem cremele....
Pt crema 1 punem gelatina la hidratat in apa rece, apoi ciocolata o rupem bucati si o punem la topit pe un vas de baie de apa impreuna cu untul si se amesteca pana se topeste. Se lasa vreo 3 min la racit apoi se adauga gelatina. Cand a ajuns la temperatura camerei se incorporeaza in frisca batuta.
(In forma de tort in care s-a copt blatul daca e detasabila se foloseste pentru montarea tortului, sau orice alta forma detasabila. Daca nu aveti forma de silicon ci una normala detasabila se imbraca cu hartie de copt, pt a fi mai usor de scos.) Blatul se pune in forma, se insiropeaza dar nu prea mult, se adauga crema 1 si se niveleaza frumos. Se da la rece pana se prepara cea de-a 2-a crema, la fel ca prima...
Se lasa la rece pana a 2-a zi.
Se indeparteaza forma in care s-a montat tortul si se orneaza cu bomboane de ciocolata sau cu orice doriti.