luni, 17 noiembrie 2014

Prajitura cu 3 blaturi diferite

Ingrediente:
Blat cacao: 4 oua, 5 lg zahar, 4 lg faina, 3 lg cacao, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie
Blat mac: 5 oua, 5 lg zahar, 6 lg faina, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, 4-5 lg mac
Blat nuca: 5 oua, 5 lg zahar, 6 lg faina, 150-200 ml smantana, zahar vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, 4-5 lg nuca macinata
Crema: 1 l lapte, 4 oua, 5 lg zahar, 5 lg amidon, 250 g margarina, 100 g ciocolata
Glazura: 6 lg zahar, 12 lg lapte, 2 varfuri de cutit cu faina, 6 lg cacao
Mod de preparare:
(Toate ingredientele sunt pt o tava de cuptor de aragaz).
Se pregateste o tava cu hartie de copt cu marginile ridicate. Se coc 3 blaturi in acelasi mod.
Se bat ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga zaharul vanilat, praf de copt stins cu zeama de lamaie, smantana si in functie de blat se adauga cacao, mac si nuca. Se lasa la racit pe un gratar.
Se prepara crema amestecand toate ingredientele si se pun pe foc pana se ingroasa si da in 2-3 clocote. Se ia de pe foc si se adauga margarina.
In aceeasi tava in care s-au copt foile de blat, se pune blatul de mac si jumatate din cantitatea de crema, blatul de cacao, iar in restul de crema se amesteca ciocolata pana se topeste si se adauga peste blatul de cacao si blatul de nuca.
Pt glazura se fierb toate ingredientele pana se ingroasa si se apoi se intinde pe prajitura. Se lasa 4-5 ore sa se inmoaie bine blaturile si apoi se poate servi.

miercuri, 5 noiembrie 2014

Tort cu crema tiramisu si vanilie

Ingrediente:
Blat: 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat
Crema tiramisu: 250 g mascarpone, 3 oua, 3 lg zahar, zahar vanilat, 300 ml frisca batuta, cafea pt insiropat blatul
Crema de vanilie: 500 ml lapte, 4 oua, 4 lg zahar, 4 lg amidon alimentar, esenta

Mod de preparare: Se prepara blatul batand ouale cu zaharul pana se spumeaza bine, se adauga praful de copt si faina; se coace 30-40 min. Se lasa la racit si se taie in 3.
Pt crema tiramisu se separa galbenusurile de albusuri; galbenusurile se bat cu zaharul pana se spumeaza si se topeste zaharul, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zahar vanilat de sus in jos.
Se adauga peste galbenusuri frisca si albusurile batute spuma amestecand de sus in jos sa nu se lase albusurile.
Pt crema de vanilie se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc pana se ingroasa.
Blaturile se insiropeaza cu cafea si pe primul blat se pune crema de tiramisu, apoi blat insiropat si crema de vanilie si ultimul blat.
Se orneaza cu frisca si ciocolata rasa.