vineri, 30 mai 2014

Tort "Crema Catalana"

Ingrediente: Blat: 200g faina, 3 lg zahar, 1 ou mare, coaja de lamaie, un plic zahar vanilat, 100 g unt (margarina unirea), un praf de sare.
Crema: 1 l lapte, coaja de la o portocala, jum lingurita scortisoara, 150 g zahar, 8 galbenusuri, 40 g amidon.
Decor: 150 g zahar pt caramelizat.
Mod de preparare: Pt blat se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se da la rece 30-40 min. Se scoate din frigider si se intinde o foaie de aluat groasa de 1,5 cm si se pune intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, se inteapa din loc in loc cu o furculita si se da la cuptor 15-20 min. Se lasa apoi la racit.
Pt crema se bat ouale cu zaharul, se adauga peste lapte si restul de ingrediente si se pun pe foc amestecand continuu pana se ingroasa crema. Se lasa un pic la racit amestecand din cand in cand ca sa nu se formeze coaja.
Blatul se insiropeaza bine si se adauga crema peste el si se lasa la racit. Intre timp se caramelizeaza zaharul si se intinde pe o hartie de copt. Se lasa sa se raceasca complet si apoi se taie sau se rupe in diverse forme si se pune deasupra cremei.
(Eu am pus cand inca mai era un pic calda crema si s-a topit un pic deasupra; puteti adauga si fructe deasupra tortului; daca crema vi se pare prea moale puteti sa-i adaugati niste gelatina).

joi, 29 mai 2014

Prajitura cu ciocolata la microunde

Ingrediente: 100 ml ulei, 170 g zahar, 140 g faina, 3 lingurite praf de  copt, 3 lg cacao, 2 oua mari, 100 ml apa, un plic zahar vanilat, ciocolata pt ornat.
Mod de preparare: Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate, in alt vas se amesteca ouale, uleiul, apa si zaharul vanilat pana la omogenizare. Se toarna peste ingredientele uscate si se amesteca bine.
Intr-un vas de silicon sau un recipient rezistent la cuptorul cu microunde se unge cu ulei si se toarna compozitia in forma. Se lasa 7 min la temperatura cea mai mare (800w). Se face testul cu scobitoarea si cand e gata se orneaza cu ciocolata rasa. Se lasa la racit in forma 5 min si cu aj unui cutit se desprind marginile.
(In compozitie se pot pune fulgi de ciocolata).

Chec la microunde in cana

Ingrediente pentru 2 cani: 8 lg rase de faina, 8 lg rase de zahar, 2 lg cacao, jum lingurita de praf de copt pt fiecare cana, 2 oua, 6 lg lapte/apa, 6 lg ulei.
Mod de preparare: In fiecare cana se pun ingredientele uscate  (4 lg de faina, 4 lg de zahar, 1 lg cacao, jum lingurita praf de copt) si se amesteca bine. Se adauga cate un ou, se omogenizeaza, apoi laptele/apa si ulei. Se amesteca si fiecare cana se baga la microunde la 800 w timp de 4 min. Dupa acest timp nu se mai prelungeste timpul de coacere. Se lasa sa se raceasca un pic in cana si cu ajutorul unui cutit se desprinde de pe margini.
Se poate decora dupa gust cu ciocolata, nuca de cocos sau dulceata.
(In compozitie se poate pune si fructe uscate sau nuci, alune, etc).