luni, 31 august 2015

Tort aniversar

Ingrediente:
(Aceste cantitati sunt pt o tava mare de aragaz)
Blat 1: 20 oua, 20 lg zahar, 20 lg faina, 5-6 lg cacao, 4 plicuri zahar vanilat, 4 plicuri praf de copt. (cantitatile sunt duble pt ca se coc 2 blaturi de cacao).
Blat 2: 10 oua, 10 lg zahar, 10 lg faina, 2 plicuri zahar vanilat, 2 plicuri praf de copt.
Crema 1: 6 oua, 6 lg zahar, 600 ml frisca, 2 plicuri de ness, 2 plicuri gelatina, 500 g mascarpone, 2-3 lg zahar.
Jeleu: 700 g capsuni, 2 plicuri gelatina, zahar dupa gust.
Crema 2: 600 ml frisca, 500 g mascarpone, fructe de sezon, 3-4 lg zahar.
Decor: frisca si colorant alimentar.

Mod de preparare: Pt blaturi se bat bine oualele cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga faina, praful de copt iar pt cele colorate se adauga cacaua. Se coc 3 blaturi, 2 de cacao si unul de vanilie. Se lasa la racit.
Pt prima crema se pun ouale cu zaharul pe foc si se amesteca continuu pana se ingroasa. Se da deoparte si se lasa la racit. Intre timp se bate frisca. Gelatina se pune la hidratat. Cand crema s-a racit, se adauga mascarpone amestecat cu zaharul, frisca, plicurile de ness si gelatina. Se omogenizeaza bine si se da pt 5-10 min la rece.
Se foloseste tava in care s-au copt blaturile; se pune primul blat de cacao si se insiropeaza, se face un suport in jurul blatului si  se adauga crema de ness, se pune blatul de vanilie taiat in jum si se insiropeaza si se da la rece.
Se face jeleul astfel: gelatina se pune la inmuiat, capsunile se curata de codite si se pun intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul si se paseaza in timpul fierberii cam 10 min. Se lasa un pic la racit si se adauga gelatina. Se toarna totul peste blatul de vanilie, apoi se pune jum cealalta de blat vanilat si se insiropeaza. Se da la rece.
Crema 2: se bate frisca, se adauga mascarpone amestecat cu zaharul si fructele taiate cubulete.
Se pune peste baltul alb si se acopera cu ultimul blat de cacao.
Pt ornat se bate frisca cu colorant, se imbraca tortul in frisca si se decoreaza dupa imaginatie.