joi, 12 martie 2015

Tort de mere


Ingrediente: 1 kg mere, 100-150g nuca, 200g miere, 150g zahar pt caramelizat, 6 oua, 6 lg zahar, 6 lg faina, un plic zahar vanilat, un plic praf de copt, 500 ml frisca
Mod de preparare:
Intr-o cratita in care vom face tortul se caramelizeaza zaharul, se ung peretii cratitei cu zaharul si se lasa la racit. Intre timp se curata merele si se scot cotoarele cu atentie sa nu crape marul, se pun intr-un vas cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze, se toaca nucile dar nu prea marunt si se amesteca cu mierea. Dupa ce zaharul caramelizat s-a racit, se pun merele inauntru si se umplu cu nuca amestecata cu miere. Se dau la cuptor 30 min sau mai mult pana ce merele se inmoaie.
In acest timp se face blatul pt tort: se bat ouale cu zahar si zahar vanilat, se adauga praful de copt si faina.
Se toarna peste mere si se lasa cam 30-40 min pana trece testul scobitorii.
Dupa ce s-a facut se lasa 10 min sa se raceasca, apoi se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana se raceste,caramelul se v-a intari si nu il vom mai putea scoate.
Se lasa la racit, apoi se insiropeaza si se orneaza cu frisca.
(Va trebuie o forma de tort inalta, un caz ca nu aveti puteti folosi o cratita sau oala cu peretii inalti; se pot folosi, 8-10 mere, in functie de cat de mare e recipientul in care se face tortul; merele trebuiesc umplute bine cu nuca pt ca altfel o sa intre aluat printre ele).